On hyvin mahdollista, että COVID-19 eli ”kiinalainen koronaviruspandemia” ei ole yhtään vakavampi tai on yhtä vakava kuin aikaisemmatkin kiinalaiset hengitystievirusepidemiat. Vuonna 2003 alkaneita SARS-epidemioita on nykyään vähintään kerran vuodessa Suomessakin, ja aina talvella. Koronavirukset niinkuin monet muutkin virukset säilyvät hyvin kylmässä, mutta tuhoutuvat nopeasti kun lämpötila nousee yli 40 asteen. Kesän helteet hidastavat viruksen leviämistä oleellisesti.

Sairastuneiden kuolleisuus aikaisemmissa SARS-epidemioissa on ollut noin 10 %. Tämä hyvin tietäen meidän terveydenhuoltojärjestelmämme ei ole varautunut riittävillä resursseilla seuraavaan epidemiaan/pandemiaan sen paremmin kuin missään muuallakaan.

Selvä ero edellisiin vuosiin on siinä, että RT-PCR-tekniikka (eli Real-Time-Polymerase-Chain-Reaction eli reaaliaikainen polymeerien ketjureaktio) mahdollistaa äärettömän pienen DNA tai RNA molekyylin jopa biljoonakertaisen monistamisen alle tunnissa, jopa viidessä minuutissa. (COVID-19 koronavirus on RNA-virus) Nämä kertakäyttötestikitit ovat halpoja ja saatavissa missä tahansa, koska isot lääketehtaat valmistavat niitä jo monissa maissa.

Nyt voidaan testata reaaliajassa miljoonia ihmisiä ja sanoa tarkasti onko esimerkiksi nielunäytteessä virus tai sen aikaansaama erityinen vasta-aine. Aikaisemmin tällaista testiä ei ollut saatavissa ja erilaisiin virusepidemioihin on kuollut satojatuhansia ihmisiä tai jopa 50 miljoonaa kuten 1918 Espanjantautiin.

WHO:n ohje on: TESTAA,TESTAA,TESTAA.

ENSIN kaikkien on suojauduttava ja vältettävä sosiaalisia kontakteja.

1. Jos sinulla todetaan vasta-aineet, mutta ei virusta, voit mennä töihin ja erityisesti terveydenhuollon palvelukseen, koska et sairastu enää. Saat ”vihreän kortin”.
2. Jos sinulla todetaan virus, mutta ei vasta-aineita, etkä ole sairas, olet viruksen kantaja ja joudut eristykseen. Saat ”keltaisen kortin”. Kun sinulla ei karanteenin jälkeen todeta virusta, vaan vasta-aineet, saat ”vihreän kortin ja pääset karanteenista.
3. Jos sinä olet vain lievästi sairas ja sinulla todetaan virus, saat ”punaisen kortin”. Joudut kotiin eristyksiin kunnes paranet ja saat ”vihreän kortin”..
4. Jos olet vakavasti sairas, ja sinulla todetaan virus, saat punaisen kortin ja joudut sairaalahoitoon kunnes paranet.
5. Jos olet vakavasti sairas, etkä selviä oireiden mukaisella hoidolla, joudut tehohoitoon ja tehostettuun lääkitykseen, jolla paranet.

Ero on myös siinä, että koskaan aikaisemmin ei yhteiskuntia suljettu, vaikka kuolleisuus on ollut paljon suurempi kuin COVID-19-pandemiassa, esimerkiksi Asialaisen aiheuttama kuolleisuus Suomessa vuonna 1957. SARS-epidemioiden aikana vuosina 2003-2007 kuolleisuus oli n. 10 %, laskettuna sairastuneiden määrästä. Koronaan sairastuneista on kuollut tähän mennessä 1,5 – 1,8 %, laskettuna todetuista infektioista. Kokonaisväestömäärään suhteutettuna kuolleisuus on ollut tähän mennessä n. 0,015 %.

Eroa on myös siinä, että nyt sairastuvuus ja kuolleisuus keskittyvät lyhyelle ajalle ja suhteellisen pienille tiheästi asutuille alueille. Pienikin kuolleisuusprosentti, silloin kun kuolemantapaukset keskittyvät koko vuoden sijasta kahdelle kuukaudelle, aiheuttaa vakavan resurssipulan sairaaloissa. Pandemian hallitsemiseksi ja kuolleisuuden vähentämiseksi on seurattava seuraavia ohjeita:

1. Suojaudu: hengityssuojaimet kaikille EHDOTTOMASTI (virus leviää ilman mukana)
2. Tunnista : KAIKKI vähänkin oirehtivat testattava, mieluiten kaikki muutkin.
3. Eristä : JOKAINEN infektoitunut erityksiin kotiin.
4. Suojaudu: sairaaloiden HENKILÖKUNTA ja erityisesti teho-osastot suojattava.
5. Hoito: Teho-osastojen määrä ja niiden henkilökunta 10-kertaistettava heti.

SUOMESSA ON MATERIAALIA JA KAPASITEETTIA KASVOSUOJAINTEN VALMISTAMISEKSI JA TEHO-OSASTOJEN VARUSTAMISEKSI.

HALLITUKSEN ON TEHTÄVÄ TILAUS HETI!

 

Kategoriat: Yleinen