KOOSTE HJALLIS HARKIMON BLOGI-KIRJOITUKSESTA:

”Viimeisten vuosien noususuhdanne on siivittänyt kansantalouden nousuun, työllisyysasteen ylös, ja viennin kasvuun. Ihan kaikkia suomalaisia ei tälle lennolle kuitenkaan ole huolittu mukaan; samaan aikaan yleisen taloudellisen tilanteen kohentuessa on ulosotossa olevien suomalaisten lukumäärä jatkanut tasaista kasvuaan jo vuosikymmenen. On täysin absurdia, että talouskasvusta ja hyvinvointiyhteiskuntamme turvaverkoista huolimatta tänä päivänä noin joka kymmenes suomalainen on ulosotossa.

Ja siitä suosta ei hevillä nousta. Eikä ainakaan valtiovallan tuella. Vuonna 2015 voimaan astuneen lakimuutoksen myötä kestää neljännesvuosisadan, ennen kuin velallisen velka vanhenee. Erityisen kipeästi tämä osuu yrityskonkurssin tehneisiin. Pahimmillaan korkoa korolle kasvavilla veloilla käydään rahoituslaitosten välistä riistokauppaa, varattoman velallisen koko prosessista tietämättä. Tämä jälkiperinnällä kurjistuttaminen on saatava kuriin.

Tilanne on kestämätön. Vuosikymmeniä jatkuvan tuloksettoman velkomisen sijasta olisi niin taloudellisesti kuin sosiaalisestikin ainoa oikea ratkaisu auttaa ihmiset takaisin jaloilleen ja pysäyttää velkaorjakauppa. Nyt olisi siihen hyvä hetki. Jyrkentyvän kestävyysvajeen ikeessä on pakko saada velkojen ja kannustimien tuplaloukkuun jäänyt satojen tuhansien ihmisten työvoimareservi mukaan rakentamaan yhteiskuntaa, niin rohkeina yrittäjinä kuin ammattitaitoisina työntekijöinäkin. Nyt olisi hyvä aika tehdä laki, että 3–5 vuoden kuluttua konkurssista tai velkajärjestelystä ihminen saisi uuden alun. Siinä säästäisivät kaikki: osa näistä ihmisistä työllistyisi ja toisi valtion kassaan rahaa, koska heidän olisi taas mielekästä tehdä töitä. On järjenvastaista pitää ihmiset velkavankeudessa, nyt me menetämme hyviä ihmisiä.”

Lue tästä koko Harkimon blogikirjoitus

 

Kategoriat: Yleinen