Yrittäjäjärjestö. Mikael Pentikäinen toimii Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana.KUVA: KAROLIINA VUORENMÄKI – Tässä Kauppalehden artikkelilinkki

Yrittäjäjärjestö esittää muun muassa yksinyrittäjille kolmen kuukauden kriisitukea.

Suomen Yrittäjät ehdottaa mittavaa pelastuspakettia koronakriisiin joutuneille pk-yrityksille.

Yrittäjien mukaan kriisi koettelee yrityksiä ”ennenkokemattomalla voimalla”.

”Tilanne on kriisiytymässä nopeasti eikä hallituksen julkistama, lainoihin ja Finnveran takauksiin pääosin perustuva rahoitus valu riittävän nopeasti yrityksiin. Jos lisätoimia ei tule, suuri konkurssiaalto on väistämätön”, valtioneuvostolle suunnatussa yrittäjäjärjestön kannanotossa todetaan.

Järjestö esittää muun muassa, että valtion ja työeläkeyhtiöiden tulisi ottaa kantaakseen työnantajan sosiaalivakuutusmaksut 1.4. alkaen kolmen kuukauden ajaksi. Työeläkemaksuissa voitaisiin Yrittäjien mukaan hyödyntää niin sanottuja Emu-puskureita.

Tuen vaikutus olisi noin 1,4 miljardia euroa kuukaudessa eli yhteensä 4,2 miljardia euroa.

Yksinyrittäjälle 33,66 euroa päivässä

Yrittäjät myös esittää, että valtio ottaisi vastuulleen yrittäjien YEL- ja MyEL-maksut 1.4. alkaen kuuden kuukauden ajaksi. Järjestön mukaan YEL-vakuutettuja on 207 000 ja MyEL-vakuutettuja 57 000. Puolen vuoden eläkemaksutuki kustantaisi valtiolle yhteensä noin 630 miljoonaa euroa.

Yksinyrittäjienkin tilanteeseen halutaan helpotusta. Yrittäjien ehdotuksessa valtio maksaisi yksinyrittäjätukea 1.4. alkaen kolmen kuukauden ajan. Tukea saisivat ne yritykset, joissa ei ole työntekijöitä eikä selvittämättömiä verovelkoja vuoden 2019 lopussa.

Kriisituen suuruus olisi 33,66 euroa päivässä eli 724 euroa kuukaudessa. Valtiolle tämä tuki maksaisi kolmen kuukauden aikana yhteensä noin 435 miljoonaa euroa.

Taloustoimittaja Pasi Lehtinen

 

Kategoriat: Yleinen